/

Ανάλυση καλλιτεχνική…

663 προβολές
3 λεπτά ανάγνωσης

Αν μείνει κανείς στην εικόνα που παρουσίασε στο βίντεο του, ο Μανώλης Πολυκρέτης, θα διαπιστώσει με μια πρώτη ματιά, την ομοιότητα του με την εμφάνιση του Τόνυ Μοντάνα στο «Σημαδεμένο», σε ένα γραφείο καλογυαλισμένο που κυριαρχεί το μαύρο φόντο. Επίσης θα διακρίνει τις βυζαντινές εικόνες που το πλαισιώνουν, δείγμα της βαθιάς πίστης του Πολυκρέτη.

Όμως δεν γίνεται να μη σταθεί η ματιά στον πίνακα που βρίσκεται από πάνω του, που είναι αντίγραφο της «σχολής των Αθηνών», του Ραφαήλ… Ο ίδιος ο Ραφαήλ τον συγκεκριμένο πίνακα τον ονόμασε «Causarum Cognitio» δηλαδή «να γνωρίζεις τις αιτίες» και γι’ αυτό ζωγραφίζει στο κέντρο τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη δηλαδή από την μία τον κόσμο των ιδεών του Πλάτωνα κι από την άλλη ο Αριστοτέλης δείχνοντας την γη, να αντιπροσωπεύει τον κόσμο της εμπειρίας…

Σημειολογικά λοιπόν ο Μανώλης Πολυκρέτης, φαίνεται να συνδυάζει τις ιδέες με την εμπειρία, ώστε να διεκδικήσει το Δήμο στις επερχόμενες εκλογές και να πετύχει τους στόχους του. Τώρα για να γνωρίζουμε κι εμείς τις αιτίες που τον έσπρωξαν να πάει κόντρα στον πρώην συνδυασμό του, θα πρέπει μας ενημερώσει στο άμεσο μέλλον….