/

Εθνική ντροπή!

4471 προβολές
6 λεπτά ανάγνωσης

Πίνακας με ψηφιακή επεξεργασία που απεικονίζει την αυτού μεγαλειότητα Σουλτάνο Ερντογάν και το γιοσουφάκι του Γεραπετρίτη. Λέγεται ότι τα γιοσουφάκια ήταν απόλυτα πιστά στο Σουλτάνο και μάλιστα έκαναν τεμενάδες μπροστά του. Λεπτομέρεια στον πίνακα ότι τα πόδια του το γιοσουφάκι τα σκεπάζει με ένα ύφασμα που συμβολίζει την κακοποίηση που δέχονταν συχνά τα γιοσουφάκια.

Το γιοσουφάκι λοιπόν που προσφάτως έκανε τεμενάδες μπροστά στον Ερντογάν, θεώρησε εθνική προσβολή τη ροζ «σημαία» της καλλιτέχνιδος και απαίτησε να κατέβει το έργο! Μαζί του έσπευσαν να συνταχθούν αρκετοί προσβεβλημένοι Έλληνες. Προσβεβλημένοι όχι από τους τεμενάδες, αλλά από το έργο τέχνης… Μέχρι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι πάνω από την τέχνη είναι τα εθνικά σύμβολα… Τώρα αν απορείτε το πώς μπερδεύτηκε η πολιτική με την τέχνη και την αισθητική, διαβάστε αυτό:

Επειδή η αισθητική είναι η ηθική του μέλλοντος, επειδή η αισθητική δεν είναι η ηθική του παρόντος, επειδή η ηθική του ελληνικού παρόντος είναι η απάτη, επειδή η αισθητική δεν έχει παρόν εδώ στην Ελλάδα, επειδή στην Ελλάδα παρόν είναι το παρελθόν, επειδή τούτο το παρελθόν δεν έχει μέλλον, επειδή το μέλλον γενικώς είναι αόριστον παντού στον κόσμο πλην της Ελλάδος όπου είναι οριστικόν καθότι θανατερόν, επειδή η τέχνη είναι μια παρηγοριά κι ένα καταφύγιο απ’ τη μιζέρια και την αθλιότητα, επειδή η μιζέρια και η αθλιότητα περίσσεψαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, επειδή η πολιτική στερείται αισθητικής διότι στερείται ηθικής, επειδή πολλοί καλλιτέχνες στερούμενοι ουσιαστικής αισθητικής παιδείας επιχειρούν να ασχοληθούν με την πολιτική για να χάσουν και τη λιγοστή αισθητική παιδεία που είχαν, επειδή θέλουμε να τους προφυλάξουμε απ’ αυτή τη συμφορά, για όλα αυτά τα επειδή και για πολλά άλλα η ενασχόληση με την τέχνη στην Ελλάδα καθίσταται πρόβλημα επείγον. | Βασίλης Ραφαηλίδης | Στοιχειώδης αισθητική