/

Βρείτε τις ομοιότητες!

7529 προβολές
3 λεπτά ανάγνωσης

Με αφορμή την πιστή αναπαράσταση της «Σφίγγας των Ναξίων» που έκανε πρόσφατα το Εργαστήριο του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, δεν μπορούμε παρά να κάνουμε μία ακόμα σύγκριση της «Σφίγγας των Ναξίων», με το ακριβές αντίγραφό της που βρίσκεται στο δημαρχείο Νάξου.

Όπως διαπιστώνετε ακριβές αντίγραφο δεν μπορεί να λέγεται καθώς ο «καλλιτέχνης» του αντίγραφου έχει προσθέσει τη μύτη που λείπει από το αυθεντικό άγαλμα. Στη συνέχεια η σύγκριση μεταξύ των χαρακτηριστικών, από το σαγόνι (που του αντίγραφου μοιάζει με το σαγόνι του Γιάτσεκ Γκμοχ) των αυτιών (που του αντίγραφου μοιάζουν με τα αυτιά του Παπαληγούρα), μέχρι τα μαλλιά (που του αντίγραφου μοιάζουν περισσότερο με πλεχτό σκουφάκι) οδηγεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα..,

Όχι μόνο ακριβές αντίγραφο δεν είναι, αλλά ούτε καν πλησιάζει στην όψη το αυθεντικό. Αν σε αυτά προσθέσουμε ότι η λέξη άγαλμα προέρχεται από το αγάλλομαι τότε το αντίγραφο μόνο άγαλμα δεν είναι, αφού αντί για αγαλλίαση προκαλεί τρόμο και απόγνωση με την ασχήμια του και την κακοτεχνία του!