/

Για την ιστορία…

963 προβολές
7 λεπτά ανάγνωσης

Το ιστορικό της κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό ξεκινά από το μακρινό 2010, όταν τότε ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι πρέπει να κατεδαφιστούν τα παράνομα ερείπια. Έκτοτε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ανέμενε -αγωνιωδώς- τον κατάλληλο δήμαρχο, αυτόν που θα θέσει την προστασία του περιβάλλοντος πρωταρχικό του στόχο, ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου και να ξεκινήσει η διαδικασία της κατεδάφισης των αυθαιρέτων! Και από ότι φαίνεται, ως εκ θαύματος, ο κατάλληλος δήμαρχος βρέθηκε, δεκαπέντε χρόνια αργότερα!!!

Τον Απρίλιο του 2024 ο δήμαρχος Δυμύτης Λιανός. ανακοίνωσε στην προσωπική του σελίδα στο facebook την διαδικασία επιλογής αναδόχου για την κατεδάφιση και απομάκρυνση των υλικών του ετοιμόρροπου Ξενοδοχείου του Αλυκού, ένα έργο προϋπολογισμού 960.000 ευρώ, γράφοντας συγκεκριμένα: «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην προστασία του ιδιαίτερου φυσικού κάλους κεδροδάσους του Αλυκού, στόχο που έχουμε θέσει ως δημοτική αρχή»

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο Δυμύτης πάλι στο facebook έγραψε:  «Ο Δήμος συνέταξε τις σχετικές μελέτες, οι οποίες εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Μαριάννα Νικολαΐδου και η ανάδοχος εταιρεία «Αμφίαλος ΟΕ» υπέγραψαν 12μηνη σύμβαση για την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτισμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 458.535 € (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την προστασία του μοναδικού οικότοπου, του κεδροδάσους του Αλυκού!»

Το ότι το ποσό του προϋπολογισμού έπεσε στα μισά μέσα σε ένα χρόνο είναι ένα ερωτηματικό. Ένα άλλο είναι το πώς είναι δυνατόν ο Δυμύτης που επί των ημερών του κατακρεουργήθηκε το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων και των δέντρων που «κλαδεύει» ο δήμος, να εμφανίζεται ως προστάτης του κεδρόδασους του Αλυκού. Κι ένα τελευταίο μιας και τα ερείπια φιλοξενούν τις δημιουργίες του WD, τι προτίθεται να κάνει με αυτά ο Δυμύτης; Παραπάνω εμφανίζεται μια πρόταση αξιοποίησης τους…

Να μεταφερθούν κάποια από αυτά στο δημοτικό μέγαρο και να τοποθετηθούν σε ανάλογα σημεία έτσι ώστε να περνάνε κάποιο μήνυμα. Το ένα έργο με τη μαϊμού θα μπορούσε να στηθεί δίπλα στο «Σφίγγο» ώστε να υποδεικνύει στους τουρίστες ότι και το αντίγραφο είναι μαϊμού.  Το άλλο με το περίεργο κεφάλι , να τοποθετηθεί στην κεντρική είσοδο του δημαρχείου, ώστε να δίνει την εντύπωση του πώς βγαίνει όποιος παρακολουθεί τα δημοτικά συμβούλια!!!!