/

Δελτίο τύπου

4007 προβολές
5 λεπτά ανάγνωσης

Ο Δήμος Νάξου  θέλοντας να συμβάλλει  στην αντιμετώπιση του καρκίνου, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου (παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου) διοργανώνει διάλεξη με θέμα τις διοξίνες, στο ΧΥΤΑ που βρίσκεται στην κορυφή Ξύδι. Παράλληλα ενημερώνει τους δημότες για τα όσα πρέπει να γνωρίζουν για τα αέρια που εκλύονται εξαιτίας της κακής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι διοξίνες είναι μια οικογένεια χημικών ουσιών εξαιρετικά ύποπτη για καρκινογενέσεις, ιδιαίτερα τοξική για τον άνθρωπο και ανθεκτική στην βιολογική αποικοδόμηση. Η περίοδος ζωής της, διαρκεί 3 έως 30 χρόνια. Ως διοξίνη (στον ενικό) αναφέρεται η 2,3,7,8-τετραχλωροδιβενζο-p-διοξίνη (2,3,7,8-TCDD), η οποία είναι και η πλέον επικίνδυνη ένωση της οικογένειας. Η κύρια αιτία έκλυσης διοξινών από τα καιόμενα απορρίμματα είναι η παρουσία χλωρίου σε αυτά.

Μια σημαντική, αν όχι η σημαντικότερη, πηγή χλωρίου είναι τα πλαστικά PVC. Χιλιάδες τόνοι αυτού του τύπου πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στις χωματερές με την μορφή φιαλών νερού, σωλήνων, καλωδίων, μουσαμάδων κτλ. Από την καύση των απορριμμάτων ή των αποβλήτων που περιέχουν χλωροπαράγωγα, παράγονται σημαντικές ποσότητες διοξινών, που απειλούν το περιβάλλον και την υγεία των ζωντανών οργανισμών!!!

Μετά από αυτά, πιστεύουμε ότι ο καθένας από μας θα αναλάβει τις ευθύνες του και άρα ελπίζουμε ότι θα ευαισθητοποιηθούν οι δημότες και δεν θα αφήνουν μπάζα, σίδερα, στρώματα και οικοδομικά υλικά, αναγκάζοντας μας να τους βάλουμε αυστηρά πρόστιμα που προβλέπει ο κανονισμός καθαριότητας! Γιατί εξαιτίας των δημοτών που παραβαίνουν τον κανονισμό φτάσαμε στις αυταναφλέξεις του ΧΥΤΑ! Αυτοί και τα σκουπίδια τους δηλητηριάζουν τον αέρα που αναπνέουμε!!!!