/

Λιανόρις ο Νάξιος!

3744 προβολές
3 λεπτά ανάγνωσης

Ένας σπάνιος πίνακας ανακαλύφθηκε πρόσφατα, άγνωστου καλλιτέχνη, ο οποίος απεικονίζει τον Νάξιο ρήτορα και ποιητή Λιανόρις, να αγορεύει μπροστά στο εκστασιασμένο και μαγεμένο από τον λόγο του πλήθος! Ο περίφημος Νάξιος αυτός ρήτορας Λιανόρις του οποίου το όνομα προσδίδουν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του, μιας και η κατάληξη «ρις» σημαίνει στα αρχαία ελληνικά μύτη, ήταν διάσημος για τη διαλεκτική μέθοδό του την περίφημη ακαταλαβιστική!!!

Μάλιστα λέγεται πως κατά την ακαταλαβιστική του ομιλία χρησιμοποιούσε μαζί με τον ακαταλαβίστικο λόγο και ήχους από άρπα, σε μια προσπάθεια να γεμίζει τα κενά της ομιλίας του, αφού χρειαζόταν πολύ χρόνο μέχρι να σκεφτεί τις επόμενες ακαταλαβίστικές λέξεις του! Η φήμη του δε, έφτασε να ξεπεράσει τα σύνορα της Νάξου και να γίνει πανελλήνια γνωστός, όταν η ρητορική του ικανότητα έφτασε στο σημείο να γίνει αναφορά στα ακαταλαβίστικα.

Από τότε λέγεται γεννήθηκε η φράση που λέμε οι Έλληνες όταν κάποιος που μιλάει δεν καταλαβαίνουμε λέξη από όσα λέει, και λέμε  «Κάντα μας Λιανά!!!!»