Παραμύθι ν’ αρχινήσει!

3840 προβολές
11 λεπτά ανάγνωσης

Για μια ακόμη χρονιά στον Καλόξυλο χτύπησε δυνατά ο πολιτιστικός παλμός της Νάξου, κατά τη διάρκεια του εορταστικού τριήμερου 15-16-17 Ιουλίου, με τον τίτλο «παραμύθι ν’ αρχινίσει». Για μια ακόμα χρονιά ένα πλήθος κόσμου έγινε κοινωνός της παράδοσης της κουλτούρας και του πολιτισμού του νησιού μας.

Για δύο μέρες οι μεγαλύτεροι ήρθαν σε επαφή με τις αναμνήσεις τους αντικρίζοντας τους επαγγελματίες και τις παλιές τέχνες που κινδυνεύουν να ξεχαστούν, και τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την ιστορία μας, τις παραδόσεις μας, ακόμα και με τον πυλό που γίνεται τέχνη…  Αν και στον παραμυθένιο Καλόξυλο μικροί και μεγάλοι γίνονται ένα!… Μικροί και μεγάλοι λοιπόν, είδαν και άκουσαν τη λατέρνα να παίζει, τον παλιό φωτογράφο να απαθανατίζει τις υπέροχες στιγμές τους, τον τσαγκάρη επί τω έργω, τον μικρό λούστρο και τον καφετζή να περιφέρονται στα στενά του Καλόξυλου. Άκουσαν παραμύθια στη σκιά της γριάς βελανιδιάς, τράνταξαν με τα γέλια τους την μικρή πλατεία στις παραστάσεις του Καραγκιόζη, έφαγαν άφθονο παγωτό από τον παγωτατζή της καρδιάς τους και διασκέδασαν με τον βουβό κινηματογράφο.

Και την τρίτη μέρα, μπροστά στην εκκλησία του χωριού, έγιναν μάρτυρες μιας σπάνιας συνεύρεσης σπουδαίων καλλιτεχνών, με τους Λευτέρη Ελευθερίου, Αλκιβιάδη και Οδυσσέα Κωνσταντόπουλο, να ξετρελαίνουν τα παιδιά με την ξέφρενη μουσική τους παράσταση και τον Απόστολο Ρίζο να μαγεύει το κοινό με τα υπέροχα τραγούδια του.

Είναι μεγάλος ο κατάλογος όσων συντέλεσαν στην μεγάλη επιτυχία του τριήμερου και οφείλω δημόσια να ευχαριστήσω, γεγονός παρήγορο, αν σκεφτεί κανείς ότι στην πολιτιστική αναιμία που ζούμε, υπάρχουν ακόμα αρκετοί αιμοδότες!…

Θα ξεκινήσω, ως είθισται, από τους επίσημους διοργανωτές και χορηγούς… Την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και τον έπαρχο Νάξου, Γιάννη Μαργαρίτη, που από την πρώτη στιγμή συμπαρατάχθηκε, παντίοις τρόποις, με το εγχείρημα μας. Τον πολιτιστικό σύλλογο Καλοξύλου και την Κατερίνα Ανδριέλου που ήταν εκεί κάθε δύσκολη στιγμή, τον θεατρικό όμιλο «Διόνυσο» που χάρισε ζωή στα παλιά επαγγέλματα και τον Δημήτρη Βασαλάκη που επιτέλους(!) παίξαμε μαζί, έστω και για λίγο!

Τις επιχειρήσεις Anamnesia collegian, Tortuga, Princess of Naxos, Green Fox, SMK group, ΕΑΣ Νάξου, Kουτελιέρης market, Naxos tours, ZIO café, Βazaar market, speira advertising.

Τα καταστήματα εστίασης Κάβο Ντόρο, Μπουκιά μπουκιά, Γαλάνης, Μίτος, Παράβας, Χαλκί Καφέ. Τις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων Μαράκη Ιωάννη και Τσάφου Στέφανου.

Τον Γιάννη Βαλληνδρά για την φιλοξενία, αλλά και την αμέριστη βοήθεια. Τον ΑΜΣ Φιλοτίου για τη συμμετοχή του στο δρώμενο στις βρύσες του χωριού και την Κατερίνα Βρούτση που ανέλαβε τον συντονισμό. Τους Κώστα Ντούμπα, Ψαροστέφανο, Βασίλη Τσακωνιάτη, Βαγγέλη Κορρέ, Αντώνη Σαλτερή, Κατερίνα Γαβαλά, Γιάννη Φιλιππουπολίτη, Αγγελική Ημέλλου, Λυμπερτά Μανώλη, Μανώλη Προμπονά, Βαλληνδρά Στέλιο, Στεργίου Παναγιώτη, Κατερίνα Λοίζου, Νικηφόρο Τσακωνιάτη, Αντώνη Γάκη, Μανώλη Παραρά και την οικογένεια Καλογερά, που αναβίωσαν τα παλιά επαγγέλματα και έπαιξαν μουσική.

Το σύλλογο Τσικαλαριού για τις καρέκλες που μας διέθεσε, τον Δεσπότη μας κ.κ. Καλλίνικο, τον αντιδήμαρχο Νίκο Σιδερή και όλους τους κατοίκους του Καλόξυλου. Τα τοπικά ΜΜΕ Aegean Voice 107,5, Naxos times, Naxos press, Cyclades open, Sport Cyclades, που προέβαλαν το τριήμερο του Καλόξυλου.

Τέλος το Φλώριο Χωριανόπουλο και την Κατερίνα Μουστάκη, με τους οποίους μοιραστήκαμε το μεγαλύτερο βάρος, τρέξιμο, αγωνία και τέλος ικανοποίηση της όλης διοργάνωσης. Να μας έχει ο Θεός καλά, να ανταμώσουμε ξανά και του χρόνου!