Π@π@ρια Διονυσιακό καρναβάλι!

258 προβολές
8 λεπτά ανάγνωσης

O Αριστοτέλης αναφέρει πως οι ρίζες της κωμωδίας πρέπει να αναζητηθούν σε αυτούς που τραγουδούσαν τα φαλλικά τραγούδια, προσθέτει δε, ότι οι πομπές με το φαλλό ήταν ένα έθιμο ζωντανό και πριν τη δική του εποχή. Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό στην παραπάνω φωτογραφία πρόσθεσα ένα φαλλό για να αρχίσει η κωμωδία…

Έτσι κι αλλιώς ο Διόνυσος που στήθηκε και φέτος στην κεντρική πλατεία ήταν ημίγυμνος και φαινότανε τα απ’ αυτά του! Και θα ήταν κρίμα να μην έχει ο Διόνυσος φαλλό να σταθεί όρθιος όταν πέρναγε από μπροστά του ο κώλος της βασίλισσας του καρναβαλιού, που τον ενοικιάσαμε και από την Αθήνα!…

Έχουν αλλάξει όμως οι καιροί και το Διονυσιακό Καρναβάλι του τριημέρου έχει δώσει τη θέση του στο Ναξιώτικο Καρναβάλι. Το Ναξιώτικο Καρναβάλι που είναι η αναπαράσταση του Πατρινού… Αφού επενδύουμε σε φαντασμαγορικά άρματα και αντί να προωθούμε το Διονυσιακό, σατιρικό, Αξώτικο περιπαικτικό πνεύμα, προωθούμε κώλους εισαγόμενους!…

Πάμε τώρα στο δρώμενο της Παρασκευής που ήταν μια αναπαράσταση της αναπαράστασης του μύθου με το Διόνυσο και τους Τυρρηνούς πειρατές… Το δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε εκείνη την ημέρα ανέφερε: «Στην σκηνοθεσία ο φιλόλογος Δημήτρης Γουσόπουλος, ο οποίος εμπλούτισε, συνέθεσε και μερικώς τροποποίησε την αρχική σκηνοθεσία του Γιώργου Καμβύση πάνω στο δρώμενο αυτό.»
Μιας και αναφέρθηκε το όνομά μου, πράγμα που εγώ αποφεύγω, θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Γουσόπουλο μια φιλολογική ερώτηση. Ποια είναι η έννοια των λέξεων εμπλουτίζω, συνθέτω και τροποποιώ; Αν γνωρίζει ο φιλόλογος την έννοια τους, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν το κείμενό του… Οπότε μάλλον τίθεται εν αμφιβόλω η ιδιότητά του ως φιλόλογος!

Όσο για την σκηνοθετική ιδιότητα του κυρίου Γουσόπουλου, αυτήν την έθεσαν εν αμφιβόλω οι εκατοντάδες θεατές που αποχώρησαν πριν φτάσει στη μέση του το δρώμενο! Εκτός κι αν ο εμπλουτισμός ήταν ο Θησέας με τα αθλητικά παπούτσια, η σύνθεση ήταν το κρις κραφτ που έκρυβε τη βάρκα του Θησέα και η τροποποίηση το ότι ντύθηκαν οι γυναίκες σάτυροι!!!!

Να σκεφτούν λοιπόν οι διοργανωτές (αν υπάρχουν τέτοιοι!) του Ναξιώτικου Καρναβαλιού, να επενδύσουν στη γνησιότητα και τη μοναδικότητα του δικού μας καρναβαλιού και να σταματήσουν να ανακατεύουν ξένα στοιχεία και ξένους προς το πνεύμα και έθιμα του τόπου μας, γιατί τόσο οι βασίλισσες, όσο και οι σκηνοθέτες τα κάνανε κώλος!!!

Αν πάλι ο στόχος του «Ναξιώτικου Καρναβαλιού» είναι να έρθει όλο και περισσότερος κόσμος στο νησί και να γίνουμε μια τουριστική ατραξιόν τότε όλα αυτά που έγραψα παραπάνω είναι λάθος και δεν αξίζει το κόπο ούτε να τα συζητάμε….

Υ/Γ Τα συγχαρητήρια μου στους ανθρώπους που κουράστηκαν για να γίνουν όλα αυτά τα δρώμενα του τριημέρου, είναι και παραμένουν οι μόνοι που αξίζουν!