/

Τι σημαίνει εκθέτω

3739 προβολές
3 λεπτά ανάγνωσης

Με αφορμή τον γραμματικό και συντακτικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει μεταξύ των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων στα social media, πρέπει να αποσαφηνιστεί η έννοια της λέξης «εκθέτω», έτσι όπως αναφέρεται στο ελληνικό λεξικό…

Εκθέτω: 1) Τοποθετώ κάτι, κάπου, για να το βλέπουν πολλοί άλλοι. 2) αφήνω κάτι ακάλυπτο ή απροστάτευτο, για να υποστεί την επίδραση φυσικού ή κοινωνικού παράγοντα. Τέλος εκθέτω μπορεί να έχει και την έννοια του κάνω κάποιον να γίνει αντικείμενο επικρίσεων και ψόγου.

Το πρόγραμμα «Διαύγεια» είναι το παράδειγμα της πρώτης έννοιας όπου εκεί εκτίθενται πληροφορίες για να τις βλέπουν πολλοί. Κατά τη δεύτερη έννοια χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, που εκτίθενται στην επίδραση του κοινωνικού παράγοντα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνδυασμού δεύτερης και τρίτης έννοιας, με άρωμα ολίγης πρώτης, είναι ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Λυκουρόπουλος, του οποίου το όνομα εκτίθεται πολλάκις στο «Διαύγεια» (1), κατεβαίνει υποψήφιος με το συνδυασμό του δημάρχου (2), ο οποίος τον εξέθεσε κάνοντάς τον αντικείμενο επικρίσεων και ψόγου (3)!!!