Αγάπη Λακωνική

285 προβολές
9 λεπτά ανάγνωσης

«Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» έλεγαν οι αρχαίοι, αλλά τη σήμερον ημέρα θέλεις και δε μπορείς.. πως να το κάνεις άλλωστε όταν τρίζουν τα κόκκαλα του Οδυσσέα αρχικά.. ίσως πρώτα του Ομήρου, έπειτα του Οδυσσέα και τέλος του Καβάφη.. και όχι μόνο.. «Βγήκαμε από τα μνημόνια» είπε ο πρωθυπουργός χωρίς φυσικά να ξεκαθαρίζει τη θέση του και τη θέση μας.. το ότι βγήκαμε από κάτι που έχουμε μπει όσο πιο βαθιά γίνεται είναι λιγάκι εώς πολύ δακρύβρεχτο.. θα ξεχρεώσουμε όταν όλοι εμείς που ζούμε πάνω στη γη αυτή δεν θα υπάρχουμε πια.. ίσως να μην υπάρχει και μια δυο από τις επόμενες γενιές.. κι εμείς χαιρόμαστε που βγήκαμε από κάτι που είναι αδύνατο να αφήσουμε αυτή ή την επόμενη στιγμή πίσω μας.. θα χαιρόμασταν ακόμη περισσότερο αν δεν είχαν γίνει αυτές οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική που πέθανε άδικα τόσος κόσμος από μια κακή συνεννόηση της οποίας κανένας απολύτως δεν ανέλαβε την ευθύνη.. θα χαιρόμασταν ακόμη περισσότερο αν ήμασταν λίγο περισσότερο ηλίθιοι.. η τραγική αλήθεια είναι πως πραγματικά κάποιοι χαίρονται.. και δε μιλάω για τα μεγάλα κεφάλια της χώρας μας που ξέρουν την αλήθεια, αλλά για κάποιους κοινούς κι αδαείς που ζουν ανάμεσα μας. Παρωδία η όλη κατάσταση και κάποιοι τη βλέπουν ως σωτηρία.. ίσως να μην ξέρουν τον όρο «παρωδία» τόσο απλά.. ίσως να μη νοιάζονται για κανέναν άλλο.. ούτε καν για τους ίδιους..

Που πάει ο κόσμος δεν ξέρω.. ίσως κατά διαβόλου.. ίσως κάπου αλλού εξαρτάται από το τι πιστεύει ο καθείς.. ίσως και στον παράδεισο αν πιστεύεις πως όλα είναι τέλεια.. υπάρχουν κι αυτοί.. το γεγονός που όλοι ξεχνούν είναι πως βγήκαμε από τα μνημόνια που με μαθηματική ακρίβεια θα ξαναμπούμε σύντομα για πολύ απλούς λόγους. Ο βασικός είναι πως ο Έλληνας δεν κατάλαβε γιατί μπήκε, οπότε τώρα που και κακά βγήκε θεωρεί πως μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του από εκεί που την άφησε πριν μπει κι όλα να είναι φανταστικά τέλεια.

Πριν λίγες μέρες έπαιζε στην τηλεόραση ένα παιδικό, πιο συγκεκριμένα «ο γάτος σπιρουνάτος», τον οποίο ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η νέα γενιά του άλλαξε το όνομα τόσο λανθασμένα κι από παπουτσωμένος έγινε σπιρουνάτος.. η ακριβής μετάφραση είναι «ο γάτος με τις μπότες».. σπιρούνια δεν ήξερα μέχρι τώρα, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Αυτό το παιδικό το παρακολουθούν παιδάκια.. η νέα γενιά που θα αναγεννηθεί από τις στάχτες τις προηγούμενης και τι θα μάθει??.. «Με αυτά τα πετράδια τα παιδιά μας δεν θα χρειάζεται πια να μορφωθούν αφού θα έχουν τόσα λεφτά»!! Αυτό είπε και το έπαθα το εγκεφαλικό πρωί πρωί που δεν πίστευα στα αυτιά μου!! Τόσο επιμορφωτικά είναι πλέον τα παιδικά που βλέπουν τα παιδιά μας, τα ανίψια μας, τα βαφτιστήρια μας και πάει λέγοντας.. εν ολίγοις βγείτε ηλίθια κι αμόρφωτα παιδιά μας.. δεν φτάνει που θα βγείτε τα περισσότερα χωρίς καμία παιδεία αφού ζείτε στην χώρα που δεν έχει παιδεία για να τη μεταδώσει πουθενά, μείνετε κι αμόρφωτα γιατί το σημαντικό σε μια ψυχή δεν είναι ούτε η μόρφωση ούτε η παιδεία, αλλά τα λεφτά!! Θα έχετε λοιπόν λεφτά οπότε δεν χρειάζεται να μορφωθείτε!! Αυτά για σήμερα..